W czym tkwi sekret masła shea ? Czyli wszystko o naturalnych masłach do ciała

10 lutego 2016

Masło shea, przynajmniej z nazwy, jest znane większości z nas. Często można je spotkać w wielu kosmetykach, począwszy od pomadek do ust po balsamy do ciała. W czym tkwi sekret masła shea? Jak działa, co zawiera? Odkrywamy wszystkie tajemnice.

Źródło masła shea

            Jak sama nazwa wskazuje masło shea to tłuszcz. Uzyskiwane jest z nasion drzewa masłowego z rodziny Soczyncowatych, które występuje na terenie sawann w Afryce. Drzewo to osiąga wysokość około 15 metrów.  Masło uzyskuje się z nasion, które znajdują się w owocach drzewa – są one żółtozielone i owalne, pestki zaś mogą posiadać do 2,5 cm długości. Drzewo owocuje raz do roku.

Zastosowanie

            Masło wyrabiane z nasion ma biały kolor i stałą, tłustą konsystencję. W Afryce służy nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również używany jest do gotowania – jest to bowiem tłuszcz jadalny. Stosuje się go do produkcji margaryn oraz zamiennik masła kakaowego.
W Europie, jak i na całym świecie używa się go także do wyrobu mydeł i świec. Najważniejszą rolę odgrywa jednak w branży kosmetycznej.

Co zawiera masło?

            Masło shea to wyjątkowy produkt. Zawiera on kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone, witaminy A i E, a także polifenole i fitosterole. Dzięki tym składnikom jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę.

Wskazania i działanie

            Masło poleca się szczególnie osobom posiadającym suchą lub bardzo suchą skórę, ze skłonnościami do zmarszczek lub do skóry dojrzałej.

            Jego dobroczynne działanie jest nieocenione: odżywia i regeneruje skórę, poprawia elastyczność, dzięki zawartym witaminom wygładza zmarszczki powstałe w wyniku przesuszenia skóry, zawiera filtry UV, chroni włosy przed przesuszeniem, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Polecane jest także na różne dolegliwości skórne, tj.: cellulit, rozstępy, świąd skóry, poparzenia słoneczne, ukąszenia owadów, alergie, odmrożenia itp. Masło stosuje się nawet w leczeniu reumatyzmu.

Rafinowane czy nierafinowane?

            Masło shea rafinowane to jest masło oczyszczone. Posiada ono biały kolor, jest bez zapachu. Masło nierafinowane jest szczególnie cenne dla kosmetyki. Zawiera większość tych samych składników, co masło rafinowane, lecz składa się ono do 90 % z kwasów: oleinowego i stearynowego. Jest także bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te z kolei posiadają właściwości odmładzające, wygładzające, nawilżające.

Gdzie można je spotkać?

            Masło shea używa się do produkcji balsamów do ciała, ust i włosów, szamponów
i odżywek do włosów, mydłach, szminkach, maściach, kremach do twarzy, czy do opalania. Można go również używać do masaży, czy kąpieli.